Menu

Бъдеще на колела с Toyota


  • Toyota Mirai 2020 - 5

 

След като води в световен мащаб с първия си седан, захранван от водород през 2014 г., Toyota достига нови висоти с модела си Mirai от вторa генерация - технологията за електрически превозни средства с горивни клетки с нулеви емисии (FCEV), както беше представен на автомобилното изложение в Токио през 2019 г.

Водородни автомобили

Водородните автомобили са превозни средства от ново поколение. Тази технология се задвижва от химическа реакция между водород и кислород в горивните клетки, а не чрез изгаряне на изкопаеми горива. Първоначално разработен за захранване на космически кораби, горивните клетки вече притежават потенциала на по-широки приложения.

С около 10 000 продадени в световен мащаб, това е автомобил, както технически, така и практичен, с пробег от около 500 км, лесно зареждане с гориво и без вредни емисии, освен чиста вода. Toyota цели 30% увеличение в обхвата на шофиране на Mirai чрез подобрения в резервоара за горивни клетки и по-големи бордови резервоари за водород. Но амбициите на създателя му надхвърлят цифрите:

„Ние сме преследвали целта да направим автомобил, който клиентите да усещат, че искат да шофират по всяко време, автомобил с емоционален и атрактивен дизайн и вид динамично и отзивчиво изпълнение, което може да усмихне водача. Искам клиентите да кажат: „Избрах Mirai не защото е FCEV, а защото ми харесва как изглежда и каква емоция ми носи, докато го карам. " - Йошикадзу Танака, нов главен инженер на Мирай.

 

  • Toyota Mirai 2020 - 2

 

Истинското въздействие идва от ниските линии, елегантните пропорции и каросерия, както и 20-инчовите колела, създавайки мощен и отличителен вид. Автомобилът също така показва открояващо ново покритие в синя боя, което използва множество слоеве за постигане на изключителна яркост и дълбочина на цвета. Просто, модерно вътрешно пространство с комфортна атмосфера увеличава усещането, че това е автомобил, на който ще се наслаждавате. Включително 12,3-инчов централен дисплей и панел с инструменти, който е монтиран на нивото на очите на водача.

 

  • Toyota Mirai 2020 - 3

 

Управлението е леко и лесно на криволичещи пътища, докато шофирането по магистрала позволява усещане за мощност при всяка скорост, както и подобреният обхват, който трябва да се изпита.

Защо водород?

Водородът, произведен с възобновяема енергия, е изцяло без въглерод и когато го превърнете в електричество, единствената емисия е водата. Освен това е лесно да съхраняваме и транспортираме, което ни позволява да използваме възобновяеми енергийни източници в пълния си потенциал. Плюс това, водородът е буквално навсякъде, което го прави и вълнуващ източник на енергия.

Водородът, произведен с възобновяема енергия, е изцяло без въглерод и когато го превърнете в електричество, единствената емисия е водата. Освен това е лесно да съхраняваме и транспортираме, което ни позволява да използваме възобновяеми енергийни източници в пълния си потенциал. Плюс това, водородът е буквално навсякъде, което го прави и вълнуващ източник на енергия.

1. Нулеви емисии

Правенето на електроенергия от водород не води до въглероден диоксид. Използвайки възобновяема енергия за отделяне на водорода, целият процес е изцяло без емиси, което прави това идеална форма на зелена енергия - така че всички можем да дишаме малко по-лесно.

2. Неограничена количество на водород

Водородът може да бъде извлечен от широк спектър от вещества, включително нефт, газ, биогорива, утайки от канализация и вода – а нашата планета има много вода. Така че никога няма да ни свърши водородът, което означава енергийна сигурност за всички и спокойствие за нашите внуци.

3. Лесно се съхранява и транспортира

Електричеството може да бъде трудно за съхранение и предаване на дълги разстояния, но с използването на електричество за извличане на водород, съхранението и транспортирането става лесно. Възобновяемите енергийни източници, като вятърната и слънчевата енергия, които често зависят от времето на годината или тяхното местоположение, се използват по много по-ефективен начин.

4. Локално произведени - в полза на следващото ни поколение

Основно предимство на водорода е, че той осигурява енергийна инфраструктура, която може да бъде произведена на местно ниво, което означава, че държавите могат да се захранват независимо, без да се налага да разчитат на външни доставчици на енергия. Това означава, че нашите деца ще могат да се радват на енергийна сигурност - за следващите поколения.

 

Много повече от еко-автомобил, новият Mirai демонстрира мощността на водорода и разкрива потенциала на технологията на Toyota за горивни клетки, като обхватът на шофиране е удължен с до 30%, по-вълнуващо шофиране и подобрено ускорение.

Това е примамлив поглед към визията на Toyota за устойчива мобилност и бъдеще.

 

  • Toyota Mirai back

Video Title

Video Slug