Menu

 • Toyota Care
 • toyota 1440x400 toyota 2020 01
 

Може би в настоящия момент не шофирате Вашата Toyota колкото обикновено, затова бихме искали да Ви дадем няколко основни съвета, които да гарантират, че автомобилът ще бъде в превъзходна форма, готов да Ви осигури възможно най–доброто преживяване, когато отново започнете да го използвате.


Челно стъкло

Ако ще шофирате Вашия автомобил след дълъг престой, би било добре да проверите челното стъкло преди потегляне. Възможно е  да е покрито със слой прах, полени или дървесна смолa. Ако замърсяването е сериозно, стъклоумивателната система може да не е в състояние да го почисти, затова използвайте кърпа с препарат за почистване на стъкла (Проверете в Инструкцита за експлоатация за повече информация)

Гуми

След дълъг период, в който автомобилът не се използва, гумите могат да получат плоско петно, което може да създава леко пътно смущение или вибрация при висока скорост. Това обикновено изчезва след няколко минути шофиране.

Следващите препоръки ще Ви помогнат да избегнете други проблеми, свързани с гумите:
 
✔️Проверка на налягането в гумите:
 • Проверявайте минимум веднъж седмично налягането в гумите по време на период на ограничено използване на автомобила.
 • Таблица със стойностите за допустимо налягане е поставена от вътрешната страна на капачката за зареждане на гориво или проверете в Инструкцията за експлоатация

✔️Паркиране на автомобила за повече от три седмици:

 • Повишете налягането във всяка гума до 3 bar/43psi, като използвате комплекта в багажника на Вашата Toyota, в който компресор.
 • Не повишавайте налягането в гумите на бензиностанция и не се опитвайте да карате с налягане 3 bar/43psi - това е опасно.
 • Не пропускайте да намалите налягането в гумите до нормалното преди да шофирате отново автомобила (за да не забравите, напишете си бележка и я поставете на инструменталното табло).

Проверявайте контролното табло и двигателя.

Aко не използвате автомобила си редовно, добра практика е да запалвате двигателя през определен период от време. След като двигателят е стартиран, проверете инструменталното табло за контролни  индикации (проверете Инструкцията за експолатация, ако не сте сигурен за какво е определена индикация).

За Хибридни автомобили се препоръчва да бъдат стартирани веднъж седмично, като се постави скоростния лост  на позиция “P”- Режим паркинг за поне 20 минути. За конвенционални автомобили (бензин или дизел), се препоръчва двигателят да работи веднъж седмично за 20-30 минути. Задължително, през времето на работа на двигателя, трябва да се изключат всички ненужни аксесоари като радио и климатик. Също така трябва да се внимава за вдишване на изгорели газове. Трябва да стартирате двигателя само на открити пространства и не трябва да оставяте автомобила без наблюдение.

Двигателно масло

Проверете дали има необходимото количество двигателно масло, като използвате щеката за това (вижте Инструкцията за експлоатация за повече информация). Ако се налага да долеете масло, трябва да използвате посочения от прозводителя тип (Вашето местно представителство с готовност ще Ви посъветва за това).

Напълнете резервоара

Добра практика е резервоарът за гориво да бъде пълен, докато не използвате автомобила.Това ще Ви гарантира гладка работа на двигателя, когато отново започнете да шофирате автомобила.

 • Aко автомобилът Ви е паркиран за дълъг период на една и съща позиция, съществува вероятност от увреждане на борда на гумите. За да избегнете това, периодично премествайте автомобила си.

Проверете спирачките

Спирачните дискове на Вашата Toyota могат да се покрият с ръжда, ако автомобилът е паркиран навън за по-дълъг период и не се използва. За да се отстрани ръждата и възстанови спирачното усилие, се препоръчва да шофирате автомобила и да спрете от 30 км/ч до пълно спиране, като повторите това десет пъти. Трябва да прилагате нормално спирачно усилие – не силно – за да сте сигурни, че е безопасно да спрете (напр. няма автомобили отзад).

Климатична система

Включвайте климатичната система поне веднъж месечно, за да се осигури правилно смазване на елементите от системата и да се ограничи образуването на  неприятни миризми в купето. Използвайте максимална степен на вентилатора, за да почистите въздуховодите.

12V Акумулатор

Ако 12V батерията на Вашия автомобил е изтощена, Вие можете да стартирате автомобила си, като използвате бустер или с кабели от друг автомобил, ако разполагате с тази възможност.

(Проверете в Инструкцията за експлоатация за конкретната процедура).

Като алтернатива можете да се свържете с Вашето местно представителство за съдействие на телефон +359 42 919 424; +359 42 919 414

Във всички случаи трябва да спазвате изискванията за спазване на социална дистанция.
 

Забележка: Продължителността на живот на акумулатора на Вашия автомобил зависи от редица фактори, които включват експлоатация, темепература и нормално износване. Тези инструкции не могат да предвидят всички фактори.

 • photo news 01
 • photo news02
 • photo news03

Video Title

Video Slug